Beursnotering LAVA-Therapeutics op Wallstreet

 Ongeveer vijf jaar geleden is Cees de Wolff met Jan van der Hoeven het bedrijf LAVA gestart. Kort na de oprichting door Lupus Ventures en Biox Bio-sciences schoof ondernemer Erik van der Berg aan bij het team van oprichters. Lava is gestart op basis van de gepatenteerde ‘bi-specifieke GammaDelta T-cel technologie’ van het VUMC-Amsterdam, zoals ontwikkeld door oncologen Hans van der Vliet, Tanja de Gruijl en Henk Verheul. Sinds donderdag 25 maart 2021 staan de aandelen van LAVA – nog geen vijf jaren na de start – aan de Nasdaq-beurs in New York genoteerd. Voor een Nederlands MKB-bedrijf is dat een bijzondere prestatie, aldus oprichter Cees de Wolff:

 “Het is vooral goed nieuws in het gevecht tegen kanker want LAVA ontwikkelt daarvoor een nieuwe generatie zo genaamde monoclonale antilichamen. Antilichamen zijn eiwitten die ons lichaam zelf aanmaakt om virussen, bacteriën of parasieten aan te pakken. Deze eiwitten kun je in een laboratorium namaken of aanpassen. Sinds een aantal jaren worden deze eiwitten in toenemende mate ingezet bij de behandeling van kanker en met succes.

 Met LAVA haar technologie kan een nieuwe generatie antilichamen worden ontwikkeld, de zo genaamde bi-specifieke-antilichamen. Deze kunnen een dubbele functie in het lichaam uitvoeren om specifieke afweercellen  van het afweersysteem te activeren. De technologie van LAVA is veelbelovend voor kankerpatiënten en met de beursgang heeft LAVA een sterke financiële basis gelegd voor de zo kostbare klinische onderzoeksfasen.

 Het is mooi dat de afgelopen jaren grote, professionele investeerders uit Europa en de VS vertrouwen hebben getoond in de toekomst van ons bedrijf. Vooral ook daardoor heeft LAVA zich in  korte tijd razend snel  kunnen ontwikkelen. Ik vind het daarom ook jammer dat we als de oprichters en investeerders van het eerste uur – vanwege Corona – niet bij de beursintroductie in New York aanwezig konden zijn. Dat neemt niet weg dat ik erg blij ben met deze beursgang, want het is een mooie mijlpaal die het LAVA mogelijk maakt snel stappen te maken naar de patiënt”.

 

Een afbeelding van de aankondiging op Times Square in New York van introductie van LAVA op de Nasdaq, 25 maart 2021